Nederlanders steken miljarden euro’s aan spaargeld in aflossen hypotheek

(Uit DFT) Nederlanders hebben het afgelopen jaar „uitzonderlijk veel” spaargeld opgenomen. In totaal gaat het om ongeveer 4 miljard euro, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag. Het opgenomen geld werd voor een belangrijk deel gebruikt voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat levert woningbezitters meer op dan de huidige spaarrente. Volgens DNB is de rente op een vrij opneembare spaarrekening in de afgelopen 12 maanden met ongeveer een half procentpunt gedaald tot gemiddeld 1,37. Nederlanders hebben nog voor ongeveer 280 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan. Ook de hypotheekrente is het afgelopen jaar gedaald maar veel minder hard dan de spaarrente. Op nieuw af te sluiten hypotheken bedraagt de rente volgens DNB nu gemiddeld 3,52 procent. De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt in totaal 540 miljard euro. Daar moet een gemiddelde rente over worden betaald van 4,47 procent.

(Red) Het sprookje van de aflossingsvrije hypotheek is uit voor de banken. Hoe werkte dat?

U heeft een huis, en dat huis heeft een waarde. Volgens die waarde gaf de bank u geld en nam een hypotheekwaarborg op uw huis. U hoefde enkel de rente te betalen over dat gekregen geld. Aflossingsvrij. Vanwaar haalde de bank echter het geld om aan u te geven? Uit het niets. Zij zetten op hun balans uw huis als waarborg en aan de andere kant de lening. Dit als verantwoording voor het geld die ze u (digitaal) gegeven hebben. Over dat fictieve geld, vangt de bank wel 4,47% rente. Laten we even verder rekenen. U heeft 100.000€ spaargeld op de bank staan aan 1,37% rente. (1.370€). In BOX 3 betaalt u echter 30% over 4% fictieve renteopbrengst (30% van 4000€= 1200€). U heeft dus nog maar 170€ euro rente over op uw 100.000€ spaargeld (1.370€- 1200€= 170€). Dit komt neer op een effectief rendement van 0,17%!
Proficiat.
Maar nu komt de aap uit de mouw! Hypotheekrenteaftrek! U trekt uw betaalde rente af van uw belastbaar inkomen (Box1). Laat ons zeggen aan het laagste tarief (36,5%). Dit geeft u een voordeel van 1.631€. In totaal is uw rendement dus 1631€+ 170€= 1801€. Indien u echter  100.000€ krijgt via een belastingvrije schenking en u gebruikt die om u hypotheek af te lossen, dan doet u een direct voordeel van 4,47%. Ik weet wel, uw schenker (uw ouders?) zien die 100.000€ verdwijnen naar de bank, maar u heeft wel waarde gecreëerd in uw vastgoed of het zelfs hypotheekvrij gemaakt. De bank aan de andere kant zit nu ook met een probleem. Zij moet die 100.000€ fictief geld nu ook digitaal wegstrepen!
De enige reden waarom banken en de Minister van Financien nu staan te roepen om af te lossen is omdat veel huizen onder water staan, en dit eigenlijk wil zeggen, dat de bank niet genoeg dekking heeft voor dit fictieve geld! Terug naar onze schenkers. Normaal zijn de eerste 50.000€ schenking, belastingvrij, nu komt met deze tijdelijke maatregel er 50.000€ bovenop, waar men in normale tijden 10% (kinderen), 18% (kleinkinderen), 30% (vreemden) moet rekenen tot een schenkingdrempel van 117.214. Het voordeel voor de schenker is in dit geval respectievelijk 5000€, 9000€, 15.000€ Is de belastingdienst dan gek geworden? Nee, want als u nog 10 jaar die hypotheekrenteaftrek toepast van 1631€ is dat 16.310€! Vestzak- broekzak dus. Voordeel voor de aflosser is dat de maandelijkse hypotheeklasten naar beneden gaan, en indien er ooit een reset komt in het geldsysteem, dan heeft hij nog altijd zijn huis! De ijverige spaarders daarentegen zullen bij een reset hun rekening zien wegsmelten. De huizenbezitters zullen dan de winnaars zijn. Of kent u een misschien arme huiseigenaar?

Besluit: Schenken om een hypotheek te laten aflossen is nu interessant geworden voor de schenker, zeker zonder familieband. Uw spaargeld afgeven om de hypotheek in te lossen is een andere en moeilijkere vraag. Ofwel lost u af, ofwel zoekt u naar een belegging/participatie/bedrijfsobligaties/fondsen die meer opbrengen dan die “veilige” bankspaarrekening. Beleggingen die bv 1% per maand opbrengen, en/of nog steeds vermogensgroei geven, ze bestaan echt! Of u die dan ook weer bij uw bank moet gaan zoeken laat ik aan u over.