De vraag stijgt ongekend hard! (Jack Hoogland)

Donderdag vertelde ik u nog hoe politici maatregelen nemen om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen.   Op de grafiek in dat artikel is goed te zien hoe ver landen wereldwijd verwijderd zijn van de in Parijs afgesproken klimaatdoelstellingen.  

Dus zullen politici ook investeringen in wind- en zonne-energie willen versnellen.   Het plaatje hieronder laat goed zien hoe enorm veel koper nodig voor zonnepanelen en windmolens.   5000 kilo koper is nodig om ongeveer 1000 huishoudens middels zonne-energie van elektriciteit te kunnen voorzien. Als de zon schijnt. 9600 kilo vanuit windmolens op zee. Als de wind waait.  

Niet alleen voor elektrische auto’s, maar ook voor zonnepanelen en windmolens stijgt de vraag naar koper ongekend hard.   Onderstaand citaat geeft de situatie goed weer. Dit jaar al een tekort van 521 miljoen kilo koper. Dat terwijl de transitie naar groene energie nog in de beginfase zit.  

Tegelijk laat de onderste regel in het citaat goed zien dat het steeds moeilijker (dus duurder) wordt om koper boven de grond te halen.  

De wereld heeft op basis van het huidige, dus falende klimaatbeleid al een gigantisch grondstoffenprobleem!  

aan politici écht proberen om de klimaatdoelen van Parijs te halen, dan… Klik hier om verder te lezen