Dividend als alternatieve beleggingspolis

Dividend als alternatieve beleggingspolisNu voor het eerst in de geschiedenis van de woekerpolisaffaire een rechter heeft geoordeeld dat sprake is geweest van dwaling, opent dat interessante kansen voor de gedupeerde beleggers. Eind januari heeft de rechter geoordeeld dat een klant van verzekeringsmaatschappij ASR gecompenseerd moet worden voor zijn Falcon Levensplan polis.

Er werd… Dividend als alternatieve beleggingspolis Nu voor het eerst in de geschiedenis van de woekerpolisaffaire een rechter heeft geoordeeld dat sprake is geweest van dwaling, opent dat interessante kansen voor de gedupeerde beleggers. Eind januari heeft de rechter geoordeeld dat een klant van verzekeringsmaatschappij ASR gecompenseerd moet worden voor zijn Falcon Levensplan polis.

Er werd bij de woekerpolis uitgegaan van een rendement van 9%, maar van de inleg werd 60% ingehouden voor kosten van de verzekeraar. De uitspraak van de rechter maakt het mogelijk om de polis af te kopen en samen met de compensatie die de verzekeraar dient te betalen, te beleggen in bijvoorbeeld aandelen die een hoog dividend uitkeren.

Afhankelijk van of er een inkomen uit het vermogen moet komen (een lijfrente) of dat het kapitaal nog kan groeien, wordt het dividend herbelegd of uitgekeerd. Het grote voordeel is natuurlijk dat de enorme kostenbesparing leidt tot een veel hoger kapitaal. Laten we als voorbeeld eens kijken naar een woekerpolis die 60% van de inleg inhoudt voor de kosten en een effectenportefeuille waarin solide aandelen zijn opgenomen die een hoog dividend uitkeren en hetzelfde rendement maakt.

Belegging: euro; 8000/euro; 20000
Rendement: 9%/9%
Looptijd:    15/15
Vermogen gegroeid tot: euro; 29.140/euro; 72.850

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de kosten een zeer grote rol spelen. Als we uitgaan van 9% rendement en 60% van de inleg aan kosten (er resteert dus euro; 8000 waarmee belegd wordt) zoals bij Falcon Levensplan, dan zien we dat een storting van euro; 20.000 uitgroeit tot euro; 29.140. Wanneer echter de kosten van de verzekeraar worden vermeden, dan heeft dat tot gevolg dat over een periode van 15 jaar het vermogen meer dan 2,5 maal zo groot is.

De vraag is of u zelf net zo goed kunt beleggen als de beleggingsexperts van Falcon die daarvoor 60% van uw inleg opeisen. Dat blijkt niet eens zo ingewikkeld wanneer u kijkt naar een strategie op basis van een hoog dividendrendement. Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is natuurlijk een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een relatief veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. Dus zelfs in een slechte periode zoals de afgelopen 11 jaar was dat mogelijk. Het mooie daaraan, is dat uw vermogen met gemiddeld 12,5% per jaar zou zijn opgelopen tot euro; 117.036. Dat is ruim 4 maal meer dan met een woekerpolis zou zijn behaald.

Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl