Zelfs Warren Buffett ziet het in (Tom Lassing)

Tot mijn grote verbazing las ik dit in het jaarlijkse bericht van Warren Buffett:
“At much of corporate America, truly major gains in productivity are possible,” but those in “recent years have largely benefited the wealthy. The solution…is a variety of safety nets aimed at providing a decent life for those who are willing to work but find their specific talents judged of small value because of market forces.”


Hij gaat nog niet zo ver om te spreken over een basisinkomen, maar zelfs Warren Buffett ziet in dat het simpelweg wegnemen van werk en de werknemers vervangen door robots en vervolgens het verrijken van de rijken een doodlopende weg is. Immers verdwijnen daarmee ook de consumenten en waar moeten bedrijven dan van leven?
Hij ziet dus al in dat je het volk van een degelijk inkomen moet blijven voorzien, wil je ze niet als consumenten verliezen.
Wat Warren nog niet inziet, is dat het om meer gaat dan “those who are willing to work”.
Immers maakt het voor de winst van het bedrijf niet uit waar de klant vandaan komt en wat of de klant wel of niet doet. Zieken en ouderen zijn ‘not willing to work’. Toch moet je die ook van een inkomen voorzien. Warren is dus nog erg voorzichtig, maar ik heb het idee dat hij het nu toch ook wel begint in te zien.
Nu kan je dat voorzien van een inkomen blijven doen met een zwaar controlerende overheid die daarbij dan ook steeds machtiger wordt, maar je kan het veel efficiƫnter doen met een basisinkomen voor iedereen. Dat scheelt enorm veel overhead bij de overheid en maakt ook de wisselwerking tussen overheid en bewoners gelijker. Je hebt als inwoner recht op een basisinkomen. Je hoeft er niet voor te komen smeken bij een overheid die het geld feitelijk ook alleen maar wegneemt van anderen, of er enorme schulden voor aangaat.
Het lijkt misschien wel gek, maar om de economie draaiende te houden moeten bedrijven meer geld in de economie stoppen en het beschikbare geld beter verdelen. Het beste werkt dat als het bedrijf daar zelf beter van wordt. Henri Ford bewees dat een kleine eeuw geleden.